Batterierna som räddar jorden?

Batterier är ett teknikområde som ständigt rör sig framåt, trots sin digra ålder. Vi törstar hela tiden efter längre batteritid och jorden törstar efter mindre skövling – frågan vi nyfiket ställer oss är: kan dessa två kombineras?

I Svd publicerades nyligen en nyhet om Tesla och deras idé om ett superbatteri. Ett batteri som ska hjälpa jorden att överleva den vårdslösa behandling vi människor utsätter den för, med solenergi. Ett hemmabatteri  som lever på sol via celler på våra tak är deras visionära idé, en utopi som skulle kunna ge energi åt hela USA och längre fram – hela världen. Framförallt levererar Tesla och dess representanter en åtråvärd lösning på vårt enorma energiproblem, med överkomliga priser som får oss att drömma. Det kanske inte är en banbrytande och helt nydanande teknik som visas upp av Tesla men faktum kvarstår att de erbjuder stora visioner på ett både enkelt och pedagogiskt sätt. Kanske hjälper det dessutom att fånga upp en större marknad och skapa en stor efterfrågan? Om försäljningen kommer igång lär forskningen och utvecklingen flyga fram ännu snabbare – snart kanske vi alla har egna hemmabatterier och kolkraftverk ett minne blott? Vi får allt se.

2167080-rows-of-batteriesSamtidigt finns det ett tyskt företag som har utvecklat en släpvagn full med litiumjonbatteriar, skriver NyTeknik. En släpvagn som med sitt energiförråd kanske kan råda bot på räckviddsproblemet hos elbilar. Även denna nyhet känns modern och vänlig mot både jordklot och klimat.

Ett annat sätt att värna om miljön är att ta hand om sina prylar, sina redskap och verktyg – istället för att köpa nya. Med ett billigt ryobi batteri fortsätter din skruvdragare som ny, smart och enkelt.

Lär dig om batteriinsamling på Naturvårdsverkets hemsida!

Vad som finns att tänka på är dock att återvinna sina batterier när dessa är förbrukade, via batteriinsamlingar. På Naturvårdsverket finns mycket information som är användbar kring just hantering av olika sorters batterier. Både engångsbatterier och uppladdningsbara enheter kan vara farliga för miljön, att samla in, återvinna och använda på nytt är ett bra sätt att spara på jordens knappa resurser. Kvicksilver, kadmium och bly är alla giftiga och skadliga ämnen som finns i olika sorters batterier och  som bör tas omhand via batteriinsamlingar. Det man inte tänker på är att batterier som ska lämnas in finns i allt från klockor, hörapparater, leksaker, miniräknare, eltandborstar till borrmaskiner, rakapparater och i bilar. Bilbatterier innehåller stora mängder bly och ska märkas med kapacitet för att det ska bli lättare för konsumenten att välja.