Hitta din målgrupps plattform

Apropå att marknadsföra företag smart – hur hittar man egentligen sin plattform? Idag brottas många företag med sin marknadsföring av förklarliga skäl. Den nya GDPR-lagstiftningen har krånglat till det för många som arbetar med marknadsföring, och ett utslag kommer vara att öka relevansen i marknadsföringen som görs. Kasta inte pengar runt omkring dig. Välj ut och var strategisk.

Ganska mycket i dagens medieforskning pekar på att det läggs enorma summor pengar på marknadsföring idag. Framför allt handlar det om att på olika sätt nå ut till en så bred målgrupp som möjligt. För att förstå vilken plattform ditt företag ska synas på måste företaget genomgå en ordentlig självreflekterande terapi: vad erbjuder vi för produkt/tjänst? Vilka är intresserade av att köpa den? Vad använder sig dessa personer för typer av medier? Är de en över lag skeptisk målgrupp? Öppen och nyfiken?

Trädgårdsmässor är perfekta för den som sysslar med odling, design eller liknande

Mässor och events

Säljer du en produkt eller tjänst som är specifik för någon typ av specialiserad utövare? Är det du säljer något som intresserar den breda massan inom IT? Eller säljer du kläder med ekologiskt bomull? Vad det är du erbjuder är avgörande för var du ska synas och var ditt varumärke ska exponeras någonstans. Det är också på specifika mässor som du måste ladda ditt budskap med vassare USP. Här har du nämligen din målgrupp samlad på ett och samma ställe, och förmodligen kommer du exponeras bredvid dina största konkurrenter.

Att delta i en mässa eller ett event är förstås mycket bra, du kan ”snålåka” på mässans marknadsföring. Men har du funderat över hur din budget ser ut inför att starta ett eget event? Genom att skapa ett brett event inom ditt område så kapar du hela tjänsten eller produkten – du ser till att ditt företag blir ledande.

Stärka varumärket eller fokus: sälj?

Varför inte lägga lite pengar på native? Native är marknadsföringsstrategin som ökar just nu. Native betyder huvudsakligen att du skräddarsyr en artikel till en tidning inom ramen för sponsrat material. Det är ett sätt att komma runt den traditionella annonseringen. Viktigt är att inte blanda ihop det resultatinriktade. Det är skillnad på de kampanjer som syftar till leads och direkta köp – och de som syftar till att stärka varumärket:

”Så länge en native-kampanj syftar till att lyfta ett visst ämne som annonsören vill förknippas med går det ofta bra att göra spännande texter, bilder och video som tilltalar läsarna inom ramen för de sponsrade samarbetena. Det blir svårare om reklamköparna förväntar sig omedelbar effekt av sin investering. I värsta fall blir det varken eller – ett halvtrist innehåll som användarna vänder ryggen. Det stärker varken varumärket eller försäljningen och riskerar dessutom att erodera publikens förtroende för mediet som spridit kampanjen.” – Resumé