Kommer datorerna ta över?

Att ställa sig frågan om datorerna i framtiden kommer dominera vårt samhälle och hamna över oss då vi fullständigt är beroende av dem, är inte en helt dum fråga att ställa sig.

Framtiden. Ett kittlande ord. Ett ord som får många av oss att bli snurriga, drömma sig bort och tänka på olika framtidsfilmer för att bättre lyckas föreställa sig hur det kommer se ut i framtiden. Kommer framtiden likna Blade Runner? Eller är det ett jobbigt Hunger Games du ser framför dig? Oavsett vad det är för bilder du får så kommer ingen kunna säga att det är fel och att du ljuger. Detta då ingen av oss vet hur framtiden kommer se ut. Dock är det kanske ett plus i kanten om du får in ordet ”robot” i din framtidssyn då dem sannolikt kommer att bli fler. Och vad händer då om något skulle gå sönder. Datorerna går titt som tätt sönder och vi måste fixa trasig hårddisk. Kommer det då dyka upp nya tjänster, eller kommer datorproffsen specialisera sig på att fixa trasig hårddisk på en robot? Ja, varför inte?

Robot eller människa

Ja, om man ser till utvecklingen så har robotarna sakta men säkert tagit över både mäniskors jobb och även underlättar med andra sysslor. Robotarna står nu för det mesta arbetet på det rullande bandet och bara genom att datorerna blir smartare så kan de göra mycket av den information som vi behövde göra själv. Frågan är vart detta kommer sluta? Eller, kommer kanske människan och roboten att samverka? Ja, när det kommer till industriarbetarna så gäller det att kunna se robotar som arbetskollegor. Robotar effektiviserar och möjliggör att större kvantiteter blir till. Men, här gäller det att inte glömma bort det mänskliga. Att robotarna kommer att konkurrera ut människor är det få som håller med om. När det kommer till arbeten så tar robotarna hand om det arbetet som är farligt och skadligt för oss människor.

Är datorerna framtiden?

Att flytta ut på landet och baka surdegsbröd och tvätta i ån är en vacker tanke. Men, även o det finns många som hellre har en sådan världsbild när det kommer till framtiden så är det kanske mer troligt att vi försöker att effektivisera världen och få högre och högre standarder. DÅ kommer det krävas att vi ger större plats till datorerna. Och, om vi listar några spännande alternativ så kan ni sedan drömma vidare om hur ni tror att ramtiden kommer se ut om vi inte räknar bort robotarna.

  • Vi människor kommer bli ännu mer sårbara mot sjukdomar då vi blir mer stillasittande och låter robotar göra de grövsta jobben.
  • Vi befinner oss mer och mer framför skärmen och kommer snart att tycka att det är det rätta sättet att umgås med varandra. På detta sätt kan vi umgås på olika platser och med fler människor. Samtidigt som vi spar tid.
  • Vi kommer börja se människor, kanske inte som människor, men som ett djur eller liknande då de får mer betydelse i våra liv.

Ja, datorerna kanske inte kommer ta över – vad vi vet nu. Men deras betydelse kommer med stor sannolikhet att öka.