Kommunikationens fader

Hur var det nu man kommunicerade förut och när inträffade egentligen boktryckarkonsten. I dagens samhälle då vi surfar på nätet och kan beställa vepor snabbt som blir tryckta glömmer vi lätt bort tiden innan. Det snabba svaret är att den skedde oralt och för väldigt länge sedan. Ska man förklara lite mer så kan vi säga att vi är där vi är idag främst på grund av entreprenörer och människor som inte har gett sig utan som ständigt har velat utveckla sig – och samhället. Det är genom revolutioner genom historien som samhällen förs framåt. Vissa tycker si, och andra tycker så. Det gör att vi hoppar framåt – och förhoppningsvis i en positiv riktning framåt.

Mannen bakom pressen

Gutenberg – Johann Gutenberg är fadern till tryckpressen men vi vill även påstå att han är fader till kommunikationen. Och har man kommit på ett sett där man kan trycka upp ord och sprida dem till många människor så har man med all rätt bakom sig. Det var han som gjorde att vi kunde ta del av information på olika håll – samma information, som förut ropades ut av vissa på stadens torg.

Att detta skedde under 1400-talet och det var med metallblandning som han utformade alfabetet. Den första boken som trycktes var självfallet en latinsk bibel 1454. Alla böcker och författare har Johann att tacka.

Skriv mer!

I denna digitala revolution vi nu är inne i borde vi ibland blicka tillbaka till den gånga tiden och plocka fram papper och penna. Vi borde skriva mer. Hylla ordet!

  • Skriv ett kärleksbrev och gör någon glad
  • Ta upp ditt dagboksskrivande
  • Skriv ner dina drömmar

Från boktryck till fildelning. Vart kommer världen att stanna?