I arbetslivet, på skolan och på fritiden använder vi oss allt mer av tekniska prylar för att underlätta och underhålla. Och vår användning av dem blir allt mer något vi inte reflekterar över.
Det brukar kallas teknikens under, och den tekniska utvecklingen har helt förändrat vårt sätt att leva. Det har effektiviserat och strukturerat om vår vardag, och saker tar allt mindre plats och får fler funktioner i våra hem och fickor. Här följer några exempel på saker som förändrats mycket, både till form och vår användning av dem:
- TV-apparaten. Från att ha varit en relativt tung och tjock historia finns det nu ultraslimmade TV-apparater som knappt tar någon plats när de hängs upp på väggen. Funktionerna har också utvecklats något otroligt, från att ha varit någonting som vi endast kunde kolla på tv-tablån på så har tv-apparaterna nuförtiden ofta internetanslutning, USB-utgångar och inspelningsfunktioner, som gör att vi kan titta på de program vi vill när vi vill.
- Mobiltelefonen. Förr var telefoner något som fanns i hemmet, och mobiltelefonen blev en stor förändring då kan kunde bli kontaktad även utanför hemmet. De har gått från att vara något som ofta kallades tegelsten på grund av sin klumpighet till att numer vara väldigt praktisk och i olika storlekar beroende på behov. De har fler funktioner och appar än man kan drömma om, men de är också mer ömtåliga än de gamla tegelstenarna. Kanske är det därför svenskar hamstrar mobiltelefoner, så att vi har en reserv när vår htc reparation är i full gång.
- Bilarna. De får allt fler funktioner, och blir tystare, snabbare och mer lättkörda. Nuförtiden finns det bilar som parkerar automatiskt, som har inbyggd funktion för att undvika krock och andra funktioner som främst finns för att öka säkerheten men också för att göra körupplevelsen större.
- Väckarklockan. Förut var det någonting som hetsigt väckte oss, numera finns det klockor som väcker oss gradvis med ökande ljus som ska imitera soluppgången, eller funktioner i telefoner som registrerar våra sömnmönster och väcker oss när vi är i lätt sömn, så att uppvaknandet sker enklare och mer naturligt.
- Kartor. Från att ha haft med och utvecklingsbara papperskartor som vi försökte orientera oss bredvid finns nu GPS i varannan pryl. Den visar vart vi finns, vilken riktning vi står åt och hittar det mesta, eller berättar för oss hur långt det är kvar tills vi ska svänga vänster. Att hitta saker har helt enkelt blivit enklare och vi behöver inte längre fråga en främling om vägen, till allas egos stora glädje.
Vad tekniken gör
Den tekniska utvecklingen underlättar men kanske gör den oss lata också. Vi orkar inte ens titta upp för att se vilket håll vi ska gå åt, vi kollar i telefonen. Vi frågar inte de runtomkring oss för att få reda på någonting, vi söker efter det. Vi lär oss inte hur man fickparkerar, vi låter bilen sköta det själv. Kanske är det viktigt att se till att den mänskliga interaktionen och utvecklingen av färdigheter inte går förlorad i bekvämligheten som utvecklingen erbjuder oss.